“Живеем в дни на тестове за сетивата.
Съвест, човещина, съпричастност.”
-Миролюба Бенатова-
Руската инвазия в Украйна очаквано отприщи и бежанска вълна. Хиляди украинци бягат от войната – основно жени и деца, тъй като мъжете между 18 и 60 г. са мобилизирани.
Засилващите се военни действия в Украйна представляват директна заплаха за живота и благосъстоянието на 7,5 милиона деца в страната, когато всички страни са длъжни да спазват международните си задължения за защита на децата от нараняване, както и да гарантират, че хуманитарните участници могат безопасно и бързо да достигнат до деца в нужда.
 
В тази безумна война всеки от нас може да се включи, заставайки на страната на хуманността.
🔹  БЧК открива дарителска сметка в помощ на украинските граждани
🔹  Във Варна започва благотворителни кампании в помощ на украинците. Близо десет хотелиери са готови да настаняват пристигащи от Украйна.
🔹  Фондация „Благотворителен фонд „Европа“ започва да набира средства, които ще бъдат предоставени на Червения кръст в Украйна. Може да се свържете с Олександр Ингор, моб. тел.: +359 876 516 793, + 359 52 390 033, председател на фондацията
🔹  Координационен център за евакуирани от Украйна ще бъде създаден във Велико Търново. На първо време в центъра ще се събират данни за възможните места за настаняване, а десетки великотърновци са заявили, че могат да предоставят свои къщи
🔹  Брокер на недвижими имоти от Дупница призова местните хора, които разполагат със свободни жилища, да ги предоставят за временно ползване на бежанци от Украйна. Общинския съвет в Дупница, съветници от града също обявиха готовност да приемат в домовете си бягащи от войната.
🔹  Кметът на Ловеч ще инициира разговори с представителите на бизнеса, неправителствени организации и гражданите в общината, за да се намери възможност за предоставяне на убежище на бягащите от войната в Украйна наши сънародници.
🔹  Медиците в УМБАЛ “Св. Анна”-София ще преглеждат безплатно всички пострадали от войната в Украйна, както и хората, принудени от военните действия да напуснат родните си места.
🔹 В Свищов са настанени майка и четири деца от Украйна. Храбрино и Белащица също ще приютят бежанци от войната.
🔹 В град Троян отдават напълно безвъзмездно обзаведена къща на нуждаещо се семейство с дете (деца) от Украйна.
🔹 Хора от сливенски села предлагат имотите си за настаняване на бежанци от Украйна.
Примерите не спират до тук.
Във Facebook се появиха множество български групи и страници, в които се призовават хората да помогнат с каквото могат на украинските бежанци. Най-големият призив за помощ идва от майките с деца, които търсят спасение извън пределите на родината си и са тръгнали буквално с една раница на гръб.
За по-лесно оказване на помощ, администраторите на групите призовават да се слагат хаштагове, в зависимост от нуждата. Най-популярни са #жилье, #подслон, #одежда, #храна, #транспорт, имена на градове в България и др. 
 

Събиране на помощи за украинските семейства:

🔹Пункт предаване вещи първа необходимост:
 • Гр. Варна: “Украински Културен Център” , кв. Чайка, ул. “Търговска” 118.
  Алина Орловска +359 893 667 669 Тел. 0878/887255
 • Гр. София: офис “Пламели Финанс”, бул. Витоша 15, ет. 4. Тел: 0876/101590
  Понеделник – петък 8-18
 • Гр. Стара Загора. Готовност за отваряне на пункт: Янко Янков, Тел: 0887/364444
 • Гр. Бургас: ул. “Васил Левски” 7, Тел: 0877/477616, Артём и Александра Долгих
🔹 Пункт предаване вещи за семейства с малки деца и бебета:
 • Гр. София, магазин “Слинготека”, ул. “Проф. Милко Бичев” 5. Тел: 0899/191842
  25.02 до 16ч. През седмицата, моля да се свържете по телефон или през страницата Слинготека/ Slingoteka Babywearing Library Sofia
🔹Безплатен медицински преглед:
 •  Гр. Варна, Медицински център” Санита”, ж.к. Младост 163. Тел: 052/571818 ; 0884/571818
 • УМБАЛ Св. Анна СОФИЯ от понеделник предлагат безплатни прегледи.
 • Медицински Център “ФИТОЛЕК“ – София, квартал “Лозенец”, ул.”Рилски езера” бл. 15, ет.1, ап.1 Тел: 02/962-48-22 от 9 и 30 ч. до 17 и 30 часа, от понеделник до събота.

🇧🇬  Как можем да помогнем в България 🇧🇬

➡️ Единен информационен портал на Министерски съвет за помощ на български, украински и чуждестранни граждани.
➡️ Български червен кръст – приема дарения по молба на Украинския червен кръст. Нужни са: нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя), спално бельо, топли завивки и хигиенни материали.
➡️ Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци – фейсбук група за помощ на украинските бежанци в България. Събират се дарения, информация за нужди и предлагане на помощ – дрехи, храна, подслон и т. н.
➡️ BG4UA – доброволческа инициатива на приятели на Украйна в България. Набира желаещи да помогнат за евакуиране на хора от Украйна, за транспорт и настаняване на украински бежанци в България, за оказване на правна, финансова и други видове помощ.
➡️ Център на бесарабските българи в България – фейсбук страница. Имат над 100 адреса за настаняване на хора на различни места в България и организират извозване на бежанци от границите на Украйна.
➡️ КОТВА / KOTVA Tattoo Shop – студио за татуировки може да наеме един татуист от Украйна.
➡️ ZenArt VR – компания за виртуална и добавена реалност предлага да наеме 3D Artists, Technical Artists, Texture Artists, Developers, Game Designers от Украйна и да им съдейства с установяването в България. Ето и публикацията им в социалните медии.

🇺🇦 Хуманитарна помощ за Украйна🇺🇦

➡️ Украински Червен кръст – дарителска кампания на Украинския Червен кръст. Събраните средства ще се използват за организиране на кръводаряване, мобилизация на доброволци и извънредна медицинска помощ.
➡️ Голоси дітей – украинска благотворителна организация, която осигурява психологическа помощ и подпомага развитието на деца засегнати от войната.
➡️ Razom for Ukraine – украинска организация, която се занимава основно с инициативи за развитие на гражданското общество. В момента събират пари за медицинска помощ.
➡️ United Help Ukraine – американска благотворителна организация, занимаваща се с подпомагане на украинската армия, на украински ветерани и техните семейства, и на вътрешни бежанци в Украйна. Събират парични дарения, дрехи, храни и медицински помощи, затова ги слагам в раздел “Хуманитарна помощ”. Това е тяхна фейсбук кампания за медицинска и хуманитарна помощ за украинците в момента:
➡️ Katya’s fundraiser for Sunflower of Peace – индивидуална дарителска кампания за закупуване и доставка на тактически раници с комплекти за първа помощ до парамедици и лекари на фронта.
➡️ Revived Soldiers Ukraine – американска благотворителна организация, оказваща медицинска и социална помощ на ранени във военните действия в Източна Украйна, включително на войници, жени и деца.
➡️ HOUR SPACE – Общество за психология и психотерапия – търсят психолози с украински или руски език, готови да помогнат безвъзмездно на бежанци от войната в Украйна.
➡️ Support Hospitals in Ukraine – набират средства за болници в Украйна с помощта на американската организация Project C.U.R.E.
➡️ Nova Ukraine – Базирана в САЩ организация, която осигурява хуманитарна помощ за Украйна (включително в горещи точки в сегашната война), набиране на средства и културни събития в Украйна и Калифорния.
Съседните на Украйна държави също се готвят за хуманитарна криза. Полша отваря седем приемни пункта за украински бежанци. Словакия изпраща военни на границата.
Споделяме с вас и документ със събрана информация (на английски и украински.) за:
– Транспорт (чат и фб групи, контакти, влакове и коли)
– Гранични пунктове
– Медицинска помощ за хора и домашни любимци
– Адвокати
– Психологическа помощ
– Намиране на работа
– Канали за искане на убежище в: Полша, Румъния, Словакия, Унгария, България, Молдова, Чехия, Черна Гора, Грузия, Латвия, Литва, Франция, Холандия, Германия, Испания, Португалия, Хърватия, Скандинавски държави (Дания, Финландия, Швеция, Норвегия)
ЛИНК към документа
Този списък е далеч от изчерпателен, за това не се колебайте да споделите с нас пропуснатите линкове, телефони и пунктове, с които да обновяваме информацията.
В тази битка между лудостта и човещината, трябва да се включат всички – граждани, местна администрация, институции, правителството, неправителствения сектор, бизнеса.
Децата са надежда, бъдеще и всичко смислено на този свят.
В такъв момент не можем да останем безучастни към трагедията и страданието на хора, принудени да бягат от собствените си домове.
Нека направим всичко възможно, да им осигурим нужната сигурност и спокойствие в това огромно изпитание за тях
и за цялото европейско семейство.
Снимка: DW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *