В свят, изложен на много замърсители на околната среда,
предимствата на кърменето далеч надхвърлят всеки риск
от поглъщане на възможни токсини за околната среда. 
 
От 1-ви до 7-ми август се чества Световната седмица на кърменето* и ето някои интересни факти от проучванията на Australian Breastfeeding Association.
 
От време на време темата за кърменето и токсините в околната среда (или замърсителите на околната среда) се появява в медиите. За съжаление, много медийни съобщения са склонни да сензационизират този въпрос, като по този начин подкопават стойността на кърменето и безпокоят родителите излишно.
 
Химическите замърсители могат да навредят на бебетата и множество експерти са на мнение, че кърменето е полезно, както за майката, така и за бебето.
Д-р Джак Нюман от Newman Breastfeeding Clinic and Institute (NBCI) твърди, че кърменето помага да се намалят негативните ефекти от токсините в кърмата и отбелязва, че бебешките формули също съдържат токсини.
 
За или Против кърменето е често дискутиран въпрос, но независимо от индивидуалното решение на всяка майка, институциите и общността трябва да фокусират вниманието си върху намаляване на замърсяването, за да гарантираме здраве за всяко дете, както преди, така и след раждането.
 
Съществуват различни начини за изследване на нивата на токсини в човешкото тяло. Кърмата обаче най -често се появява в медийни съобщения, тъй като е лесна за измерване и безболезнена за получаване. Всички вещества, открити в кърмата, са отражение на експозицията на токсини от околната среда при жени в репродуктивна възраст.
Ето защо е важно заедно да работим за по-чист въздух, за да гарантираме здраве за нашите деца.
 
 
 
Кърмата осигурява на бебето най-добрата защита срещу токсините от околната среда. Кърмата съдържа имунни защитни фактори, които могат да намалят ефектите на замърсителите на околната среда, на които е изложено бебето.
 
 
 
 
 
СЗО заявява, че Предимствата на кърменето далеч надвишават потенциалните рискове от замърсители на околната среда. Като се вземат предвид краткосрочните и дългосрочните ползи за здравето на кърмачетата и майките, СЗО препоръчва кърмене при всякакви обстоятелства освен при екстремни.
 
 
 
 
По-голямото въздействие на токсините от околната среда върху бебето е, докато е в утробата на майка си по време на бременност, а не когато е кърмено. Именно по време на жизненоважните етапи на развитие в утробата на майката токсините от околната среда могат да бъдат най-вредни. След раждането кърменето е най-добрата защита, която бебето има за нормален растеж и развитие. Кърменето може да помогне за ограничаване на щетите, причинени от експозиция на плода.
 
 

 

За да намалите излагането на вас и вашето бебе на токсини от околната среда, следните предложения могат да бъдат полезни:

 • кърмете
 • избягвайте пушенето на цигари и пиенето на алкохол
 • избягвайте пестициди и бои на основата на олово
 • намаляване на приема на животински мазнини
 • увеличете приема на зърнени храни, плодове и зеленчуци (измийте и обелете плодовете и зеленчуците, за да помогнете за премахването на остатъците от пестициди)
 • избягвайте риба меч и акула или сладководна риба от води, за които местните здравни агенции съобщават, че са замърсени
 • ограничавайте излагането на обичайни химикали (напр. разтворители, намиращи се в бои, лепила без вода, средства за отстраняване на мебели, лак за нокти и бензинови изпарения)
 • ограничавайте носенето на дрехи на химическо чистене (проветрете химическо чистените дрехи в стая с отворени прозорци за 12-24 часа)
 • избягвайте контакт с дим и пепел, консервирана дървесина или продукти, отглеждани в близост до инсинератори
 • избягвайте професионалното излагане на химически замърсители
 • избягвайте внасянето на остатъци от замърсители в дома.

В свят, изложен на много замърсители на околната среда, предимствата на кърменето далеч надвишават всеки риск от поглъщане на възможни токсини от околната среда. Фокусът трябва да бъде насочен към премахване или поне намаляване на токсините от околната среда от света, в който живеем, като същевременно се признава, че кърмата е нормалният и оптимален начин за хранене на бебета.

Споделете с близки и познати, за да достигне важната информация до всяко българско домакинство, но и до тези, които имат властта да вземат правилните решения и да осигурят здраве за децата.
_________
* Световната седмица на кърменето е кампания, организирана от World Alliance for Breastfeeding Action (Waba)). Смята се за една от най -големите съвместни кампании на международни организации като СЗО и Unicef от този вид, популяризиращи ползите от кърменето. Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно в около 120 страни от 1991г насам. В повечето страни WBW се отбелязва на всеки 1-7 август.
 
Референции:
1. World Alliance for Breastfeeding Action 2003, Towards Healthy Environments for Children: Frequently asked questions about breastfeeding in a contaminated environment. URL Accessed 6/8/2017.
2. World Health Organization, Safe food: Crucial for child development. URL Accessed 6/8/2017.
3. World Alliance for Breastfeeding Action 2003, Towards Healthy Environments for Children: Frequently asked questions about breastfeeding in a contaminated environment. URL Accessed 6/8/2017.
4. Lunder, S., Sharp, R., et al 2003, Study Finds Record High Levels of Toxic Fire Retardants in Breast Milk from American Mothers, Environmental Working Group URL
5. Bauchneer E 2003, Environmental Contaminants and Human Milk, Leaven 39(6): 123-25. URL Accessed 6/8/2017
Източник:
Breastfeeding and environmental toxins, Australian Breastfeeding Association

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *