Време беше родителската група Въздух за децата
и най-яката платформа за спортни мероприятия iRun.bg
да съберат на едно място почитателите на спорта
и майките с деца на едно събитие с много усмивки, движение и смисъл.

На 14 август 2021 г., ден преди празника на Варна, в Морската градина се проведе бягане с кауза под надслов Въздух за децата. Както изявените спортисти, така и всички майки, начинаещи, деца, любители имаха възможността да се включат в безплатното бягане.

Какво бяхме подготвили?

* Бягане с кауза
Все по-често насочваме вниманието си към преживявания сред природата, разходки в парка и спорт. Заради силно осезаемата връзка между качеството на въздуха и здравето ни, търсим възможности за прекарване на повече време навън, “на чист въздух”.
Според Световната здравна организация замърсяването на въздуха е основна заплаха за здравето и околната среда, но често се пренебрегва важният въпрос – Как замърсяването на въздуха засяга децата?
Чистият въздух не е проблем само на столицата и за да помогнем за повишаването на информираността отвъд София, ви каним заедно да бягаме за по-чист въздух за децата.

*Награди за победителите
Естествено отличихме и наградихме усилията на първите с медали и грамоти.
Специално отличихме и първата майка с дете, преминала финиша.

Каузата ни бе да повишим осведомеността относно причините и рисковете, свързани със замърсяването на въздуха и по време на събитието, редом до нас, спортистите от местната бегаческа общност и майките с колички, застанаха и д-р Димчо Томов – асистент в катедра „Хигиена и епидемиология“ на МУ – Варна и Д-р Стефка Харитонова – педиатър с дългогодишен опит в областта на детското здравеопазване.

На място д-р Томов донесе два уреда за измерване качеството на въздуха, като целта бе да се демонстрират моментните стойности на фините прахови частици (ФПЧ).

Данните от измерванията може да намерите ТУК.

В информационната шатра на събитието имаше също допълнителни материали по темата, а д-р Харитонова дискутира с участниците и зрителите влиянието на замърсяването на въздуха върху детското здраве и възможните превантивни мерки.

Варна е един от градовете, които отчитат сравнително добро качество на въздуха в страната, но се характеризира с две важни особености. На първо място е едно от местата, където трафикът е посочен като основен замърсител наравно с отоплението на твърдо гориво, докато в повечето градове трафикът стои след отоплението като източник на атмосферно замърсяване. Голяма част от замърсителите от автомобилния трафик са разположени ниско над земята (на около метър – метър и половина), като по този начин децата се превръщат в най-уязвимата група.

На второ място са и географските особености на града: Близостта на морето е причина за локалната циркулация на приземния слой въздух, в следствие на бриза. През деня в приземните слоеве вятърът духа от морето към сушата (той се разпространява при дълбочина 30-40 км в сушата), а през нощта обратно – от сушата към морето. Циркулацията на бриз, характерна за крайбрежната зона помага за увеличаване и многократно преминаване и натрупване на примеси във въздуха. В дните с вятър няма характерно за равнината обедно намаляване на концентрации на примеси в приземния слой на атмосферата. Напротив, високите стойности са поддържа се следобед, което води до по-високи среднодневни концентрации на фини прахови частици.

Чистият въздух е човешко право и всички ние следва да се интересуваме дали получаваме достатъчно него в населените места, където живеем. Въздухът не е личен избор или нещо, което можем да си купим, а нещо, което дишаме всички ние и нашите деца. Затова е важно на първо място да сме запознати с ефектите от лошото му качество за нашето здраве, да се интересуваме от реалната ситуация за нашия град и да искаме да се взимат мерки, когато това е необходимо. Родителската мрежа Въздух за децата има за цел именно да запали тази искра сред родителите. Лошото качество на въздуха е особено пагубно за децата, но също и за хората, които прекарват много време навън като бегачи, колоездачи, хора, чиято професия го изисква или болните с хронични заболявания, именно затова и даваме символичен старт на кампанията с подобно бегаческо събитие.“

Виолина Желязкова от Въздух за децата

Споделяме чаровните кадри на фотограф Екатерина Стефанова

Както и от слънчевия обектив на фотограф Велислава Колева

Партньори на събитието бяха също Студентски съвет към МУ- Варна и Асоциация на студентите медици в България-гр.Варна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *