Ако детето ви има астма, вероятно разбирате тригерите – онези неща, които влошават симптомите на астмата на детето ви, като студено време, домашни любимци или дим. Но лошото качество на въздуха също може да предизвика пристъпи, така че е важно да знаете как да вземете предпазни мерки.

Как качеството на въздуха влияе на астмата?

Замърсителите във въздуха имат същия ефект върху децата с астма, както и другите причинители. Те дразнят дихателните пътища, карат ги да се подуват и стягат и причиняват проблеми с дишането.

Замърсителите също могат да направят децата по-склонни към инфекции на горните дихателни пътища (като настинки), които могат да доведат до симптоми на астма. Ако алергените във въздуха са причина за астма, замърсителите могат да направят белите дробове още по-чувствителни към тях.

Какви замърсители влияят на дишането?

Сигурно сте чували за озоновия слой и как той ни предпазва от слънчевите лъчи. Но има различен слой озон, който е по-близо до земята, наречен озон на приземното ниво.

Приземният озон може да навреди на белите дробове. Образува се, когато химикали от автомобили, електроцентрали и фабрики се смесят със слънчевата светлина. Това “замърсяване с озон” е основна част от смога – кафеникаво-жълтата мъгла, която често се вижда да виси над градовете на хоризонта. По-лошо е в по-топлите дни или в топлите части на страната. Близо 3,6 милиона деца с астма живеят в градове с много високи нива на приземен озон.

Замърсяването с твърди прахови частици също може да причини проблеми с дишането. Създава се, когато малки парченца прах, мръсотия, дим, сажди и други елементи “висят” във въздуха. Колкото по-малки са частиците, толкова по-дълбоко могат да попаднат в белите дробове и да причинят проблеми с дишането.

Как мога да помогна на детето си?

Проверете индекса за качество на въздуха

Ако живеете в район с лошо качество на въздуха, обърнете внимание на нивата на замърсяване. Можете да получавате ежедневна информация от метеорологичните доклади (повечето са достъпни онлайн) или като посетите Агенцията за опазване на околната среда и водите.

Докладът за индекса на качеството на въздуха (AQI) на EPA измерва нивата на:

AQI варира от сезон на сезон, от ден на ден и дори от сутрин до вечер. В градовете с повече от 350 000 души държавните и местните агенции са задължени да докладват индекса на обществеността ежедневно. Но много по-малки общности също отчитат AQI.

Други съвети

В дните, когато качеството на въздуха е лошо, пуснете климатика и ограничете времето на детето си навън. Планирайте всякакви дейности на открито за рано през деня — когато качеството на въздуха обикновено е по-добро — и избягвайте да прекарвате време в райони с много трафик.

Ако детето ви се занимава със спорт, който тренира навън през горещо време, говорете с треньора за други възможности, като например тренировки в климатизирана фитнес зала. Освен това се уверете, че детето ви винаги има под ръка лекарство за бързо облекчаване.

Подобряването на качеството на въздуха във вашия дом също е разумно. Можете да направите това, като използвате въздушен филтър, вентилирате всички газови уреди навън и избягвате отоплението на дърва в къщата си.

Говорете с Вашия лекар за увеличаване на лекарствата във времена, когато замърсяването на въздуха е високо. Това може да бъде включено като част от плана за действие на вашето дете.

***

Не можете сами да решите замърсяването на въздуха, но можете да предприемете тези важни стъпки, за да помогнете за подобряването му, когато качеството на въздуха е лошо:

Източник: KidsHealth, The Nemours Foundation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *