Замърсяването на въздуха засяга белите дробове на вашето дете както преди, така и след раждането.

Няма съмнение, че замърсяването на въздуха е вредно за белите дробове. Бебетата и децата са особено уязвими към замърсяването на въздуха, тъй като белите им дробове все още растат и се развиват.

Излагането на замърсяване на въздуха може да навреди на нормалния растеж на белодробната функция в утробата, по време на детството и чак до късните тийнейджърски години.

При деца с астма високите нива на замърсяване на въздуха са свързани с повишени астматични пристъпи.

Замърсяването на въздуха може да повлияе на качеството на въздуха, който дишаме, когато сме на закрито, на открито и в колата.

Какво е замърсяване на въздуха?

Замърсяването на въздуха представлява вредни частици или газове във въздуха, който вдишваме.

Замърсяването не е само във въздуха, който дишаме, когато излизаме навън; може да повлияе и на качеството на въздуха, който дишаме на закрито.

Източници на замърсяване на въздуха

В повечето градове основният източник на замърсяване на въздуха е автомобилният транспорт*.

Въздухът, който дишате на закрито, може да бъде повлиян от:

Дори когато сте в колата си, вие и вашите деца можете да дишате замърсен въздух – от изпарения от трафика, бензинови пари, тютюнев дим и химикали. Всъщност нивата на замърсяване на въздуха често могат да бъдат по-високи в колата ви, отколкото навън.

Как замърсяването на въздуха се отразява на бебетата в утробата?

Излагането на замърсяване на въздуха в утробата може да промени развитието на белите дробове на бебето. Ако вашето бебе е изложено на много замърсен въздух, това също може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.

Не можете да избегнете напълно замърсяването на въздуха, докато сте бременна. Но има неща, които можете да направите, за да намалите количеството замърсяване на въздуха, което вдишвате.

Защо замърсяването на въздуха е особено вредно за бебета, малки деца и деца?

Децата са по-уязвими от вдишването на замърсен въздух от възрастните. Техните дихателни пътища са по-малки и все още се развиват. Те дишат по-бързо от възрастните, а детските колички ги поставят на нивото на ауспусите на колите.

Ако детето ви диша високи нива на замърсен въздух за дълъг период от време, то може да е изложено на риск от това:

Какво мога да направя, за да намаля рисковете за здравето, породени от замърсяването на въздуха?

Замърсяването на въздуха може да бъде много тревожно. Може да не е практично да се отдалечите от натоварения град. Но има някои стъпки, които родителите могат да предприемат, за да намалят излагането на децата на замърсяването на въздуха:

Източник: British Lung Foundation

**************

* В началото на нашата кампания проведохме онлайн обществено проучване в четирите града (Пловдив, Варна, Русе и Смилян), резултатите от което може да намерите ТУК
** Идея за уикенд занимание с вашите деца, може да намерите в Нови пътища и маршрути

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *